Cine suntem

Liceul de Arte Plastice "Nicolae Tonitza" din București a fost înființat in 1949 sub numele de "Școala Medie Tehnică de Artă". El reunea artele spectacolului cu cele vizuale: coregrafie, muzică și desen. De-a lungul anilor și-a schimbat sediul în diferite locații, și-a schimbat și numele, însă a rămas întotdeauna o școală în care se studiază artele plastice și în care frumosul se găsește la tot pasul. De-a lungul existenței sale, valoarea și creativitatea elevilor a fost rasplatită cu premii naționale și internaționale, precum și cu nominalizări la importante expoziții din străinătate.

În prezent, peste 900 de elevi studiază la Liceul "Nicolae Tonitza", atât în ciclul gimnazial cât și în cel liceal unde își desfășoară studiile artistice în 12 ateliere de specialitate: artă monumentală, arte grafice, arte textile, ceramică, desen animat, design ambiental, design industrial, design vestimentar, pictură de șevalet, restaurare, scenografie și sculptură.

Spiritul Liceului "Nicolae Tonitza"

Liceul nostru poartă numele unei ilustre personalități culturale pentru care calitatea artistului-profesor s-a împletit în mod fericit cu cea a teoreticianului și a criticului.

Încercarea noastră, elevi și profesori ai acestui liceu, de a onora personalitatea lui Nicolae Tonitza, "artistul luminii", în viziunea lui Tudor Arghezi, se manifestă prin strădania de a îmbina cât mai armonios cunoștințele și competențele de specialitate cu cele de cultură generală, fiind conștienți de faptul că în orice act de cunoaștere și creație există deopotrivă artă, emoție și știință.

Încă din ciclul gimnazial prospețimea expresivă a elevilor noștri este șlefuită de coordonatori cu vocație pedagogică și în același timp artiști cunoscuți în galeriile bucureștene, în tara și pe mapamond. În clasele liceale elevii au posibilitatea de a opta pentru pregătirea de specialitate în cadrul celor 12 secții, unde, prin studiul aprofundat al elementelor de limbaj plastic și al mijloacelor de expresie artistică, își consolidează deprinderile și abilitatea de a exprima realitatea prin propria viziune.

Spiritul liber, creativ și interferența constructivă între inteligența emoțională și cea cognitivă se materializează din plin în cadrul a numeroase proiecte și participări ale elevilor și profesorilor școlii la concursuri, evenimente și manifestări artistice locale, naționale și internaționale unde sunt răsplătiți cu numeroase premii.

Îmi exprim convingerea că tradiția acestei școli unice în peisajul cultural al capitalei, școală care de aproape șapte decenii formează artiști valoroși, va fi continuată prin truda nobilă a dascălilor și a ucenicilor de azi, respectând cele spuse de patronul nostru spiritual: "Arta este oglinda cea mai pură în care se răsfrânge ireproșabil sufletul unei națiuni".

— Prof. Anton PETRE